De zorg wordt door het te kort aan personeel steeds interessanter om als zzp’r te werken. Ik kom ze nu steeds meer tegen; twintigers die vijfenveertig euro per uur verdienen in de zorg. Als ze een dubbele dienst pakken zitten ze snel rond de achthonderd euro op een dag. Daarvan moeten ze hun eigen belastingen en verzekeringen betalen.

Nadeel is dat je als zzp’r geen vast contract hebt met alle voordelen van vakantiegeld, eindejaarsuitkering, doorbetaling bij ziekte, etc.

De zzp’rs die ik tegenkom/inrooster op de werkvloer zijn vaak jong, houden van aanpakken en zijn ondernemend. Ze vragen om meer diensten om meer te doen op een dag en maken makkelijk contact met personeel en cliĆ«nten. Het is een actieve energie die iets wezenlijks op de werkvloer bijdraagt. Het zijn jonge wakkere ondernemers.

Ik moest zelf even wennen aan deze ontwikkeling, maar inmiddels ben ik als roosteraar en senior medewerker overtuigd van de frisheid van deze trend. Bovendien is een zzp’r meestal goedkoper dan uitzendkrachten.

Ben je jong en heb je net je diploma? Grijp je kans. Heb je een vaste baan en wil je eens iets anders maak de overstap bij je eigen organisatie. Ik kwam ook een zzp’r tegen die drie dagen ergens vast werkt en de rest van de dagen als zzp’r. Genoeg mogelijkheden.