In onderstaande confronterende videos van Gabor Mate gaat onder andere over de oorsprong van ziekte, het verband met trauma uit kindertijd en authenticiteit op latere leeftijd. Authenticiteit is de uitdrukking van jezelf.

Ziekte.
Vrijwel alle chronische ziekte komt voort uit de onderdrukking van je eigen behoeftes, gevoelens en grenzen, omdat deze onderdrukking ook de werking van het imuunsysteem onderdrukt. In deze virdeo wordt zorgvuldig uitgelegd hoe het werkt. Het slaat voor mij een brug van lichaam naar persoon. In de authenticiteitcirkel leren en oefenen we om deze onderdrukte delen in vertraging en contact te openen en weer vrij te laten stromen. Dat is wat mij betreft de basis van een goed imuunsysteem en daarmee gezondheid.

Hechting versus authenticiteit.
Er is sterke behoefte aan hechting (attachment drive) en tegelijkertijd een primaire impuls naar authenticiteit. Dat is ook zo’n mooie paradox. De attachement drive wint meestal, omdat dit direct gelinkt is aan de impuls om te overleven.  Onderdrukking van authenticiteit wordt (in onze cultuur) beloond. Onderdrukkking van authentieke impulsen leidt echter ook naar de onderdrukking van het imuunsysteem en daardoor uiteindelijk naar (ernstige en/of chronische) ziekte.

Het trauma van de client kan jouw trauma wakker maken en dan is er geraaktheid

Trauma en werk.
Iedereen heeft wel iets van een trauma uit zijn jeugd waardoor onderdrukking van authenticiteit ontstaat. Als hulpverlener is het naar mijn mening belangrijk om je eigen trauma’s te onderzoeken, omdat dit in de weg kan gaan staan om jezelf volledig in een team en met je clienten in te zetten.

Zelf ben ik op vierjarige leeftijd zonder uitleg bij mijn oma terecht gekomen en zag ik mijn ouders nauwelijks. Als kind heb ik toen schijnbaar een basisovertuiging ontwikkeld van; er wordt toch geen rekening met mij gehouden. Deze overtuiging kan er op mijn huidige leeftijd nog steeds voor zorgen dat ik mijzelf niet volledig inbreng in vergaderingen en met clienten. Ik heb ook de neiging om overal JA op te zeggen. Enerzijds is dit authentiek en anderzijds is het soms ook om geen conflict aan te gaan uit angst om de relatie te verliezen. 

Wekelijkse vraag aan jezelf.
In welke situaties en tegen wie kon je deze week geen NEE zeggen en wat was de impact daarvan op jou? Vanuit welk verhaal kon je geen NEE zeggen?

In het NEE zeggen ontstaat er meestal een gevoel van schuld ofschaamte. Vrijheid en authenticiteit liggen voorbij het gevoel van schuld. Door te zien waar je geen NEE kunt zeggen, terwijl je wel een NEE voelt kom je bij jezelf. 

Verslaving.
Verslaving is elk gedrag wat op de korte termijn genot geeft, op de lange termijn (ernstige) schade geeft en waar je niet mee kunt stoppen. Dit kan dus van alles zijn zoals; kopen, drugs, gokken, sex, verzamelen, drinken, werken, etc.

De verslaving is echter niet het werkelijke probleem. Het is meestal het tauma uit de kindertijd wat niet gevoeld en doorwerkt kan worden wat verdoofd wordt door het verslavingsgedrag,

Wanneer je als hulpverlener bent afgeschermd van je eigen emoties is er voor de client geen veilige omgeving om te groeien

Video.
Onderstaande video is een eerste uit een hele reeks lessen aan hulpverleners. Ze staan in een afspeellijst op youtube. Ik heb de eerste vier in deze blog gezet.

De andere videos geven verdieping en herhaling van zijn gedachtegoed.

Verslaving en Ayuhuasca