Herstelgericht luisteren gaat over bij iemand zijn in zijn of haar wereld. Dit gebeurt alleen wanneer je aanwezig bent met wat er op dat moment is. Dit kan pijn, afgeslotenheid, agressie of iets anders onprettigs zijn. Wanneer je niet in een onprettige situatie kunt verblijven ontstaat de neiging om te helpen, coachen, redden of een andere manier om de situatiere of persoon te veranderen. Dit veranderen gebeurt meestal volgens jouw principes en daar heeft een ander in eerste instantie niet veel aan. Iemand wil eerst volledig gehoord, gezien en begrepen worden in zijn of haar wereld. Dat is een sterke primaire impuls bij iedereen. Wanneer deze behoefte is bevredigd kan de ander open staan voor advies of een andere denkwijze.

Een ander fenomeen om niet bij een pijnlijke situatie te zijn is een verhaal gaan vertellen of allerlei vergelijkingen te maken met andere situaties. Dit zijn subtiele ontwijkingen van innerlijke pijnlijke gevoelens en daardoor uit contact gaan met de ander die het moeilijk heeft en iets probeert duidelijk te maken.

In herstelgericht luisteren leer je om bij de intensiteit van de ervaring te zijn en even niets te doen. In dit niets doen kun je observeren, voelen en iets laten ontstaan voorbij je vaste concepten. Dit betekent controle en regels tijdelijk loslaten en daardoor aansluiting bij de ander vinden.

Herstelgericht luisteren gaat er van uit dat de werkelijke kracht in een persoon wordt geactiveerd doordat er naar hem of haar geluisterd wordt. Als luisteraar of hulpverlener kun je jezelf de volgende basisvragen stellen;

Hoe relateer ik nu met de ander?

Hoe voel ik me?

Wat wil ik?

Ben ik open voor wat er nu is?

Welke richting ontstaat er in mij tijdens het luisteren?

Door niet direct te reageren en langer te luisteren dan je normaal doet gebeuren er vaak verrassende dingen. Luisteren is samenvatten wat je gehoord hebt, spiegelen wat je waarneemt, een hand op iemands schouder leggen en er zijn zonder iets te doen. Door regie over de tijd te nemen en je niet op te laten haasten door allerlei dingen ontstaat er ruimte en tijd voor contact. Contact geeft zingeving en vervuld de basisbehoefte van een langdurig zorgzaam contact.

Mijn ervaring is dat een client het fijn vindt als ik de tijd neem. Dat ik mijn telefoon uitzet of een beller wegdruk als we in gesprek zitten. Dat wanneer we in de flow zitten ik eens niet naar de dagelijkse overdracht ga. Dat ik langer blijf dan mijn werktijd voor hem of haar. Wanneer het contact leidend is en niet de tijd dan ontstaat er vertrouwen.

Tegelijk is het volledig er zijn van iedereen de manier om verder te komen. Alleen luisteren en niets zeggen kan een valkuil zijn. Het is een spel en timing van werkelijk luisteren en jezelf volledig laten zien in contact. Deze gevoeligheid van timing leer je door te oefenen met de verschillende oefeningen in herstelgericht luisteren.

Luisteren brengt ontspanning en contact. Wanneer er geen doel is, geen regel en geen vooropgezet plan is kom je vanzelf volledig in het lichaam en daarmee in dit moment. Door vanuit deze ontspanning met elkaar in contact te gaan ontstaat er echtheid en authenticiteit. Dit verveeld in mijn ervaring nooit.