Wanneer ik stil ben met een client of collega krijg ik meestal essentiele dingen te horen. Stilte nodigt uit om te praten. Met schizofrene clienten ben ik vaak stil, omdat ik heb gemerkt dat zij al zoveel indrukken krijgen dat ze er genoeg aan hebben dat ik eenvoudigweg bij ze zit. Met clienten met een laag verstandelijke beperking of autisme merk ik ook op dat wanneer zij stress ervaren een stille aanwezigheid helpt om te ontladen. Sommige praten de lading weg, anderen zitten graag bij me terwijl ik aan het werk ben.

Wanneer je went aan stilte ontstaan er allerlei mogelijkheden in de begeleiding. Praten, helpen, coachen en dingen oplossen zijn ook interacties. Deze zijn bekend en worden ons geleerd. Werken met stilte wordt ons voor zo ver ik weet niet aangeleerd.

Observeren is een vorm van stilte. Wat observeer je en wat doe je met je observaties. Wanneer je al je observaties binnenhoudt heeft dat meestal geen toegevoegde waarde. Tijdens TeamContact kun je met al deze aspecten stoeien. Tijdens LichaamFocussen leer je om te gaan met niet doen en stilte.