LichaamFocussen

Wil je oordeelloos leren luisteren?

Iemand is deskundige over zijn eigen leven.

De autonomie van iemand wordt vergroot wanneer hij of zij zelf de oplossingen vindt.

 

LichaamFocussen is een gesprekstechniek die bestaat uit vier stappen en is afgeleid van de Focustechniek van Eugene Gendlin. Het blijkt dat wanneer er een lichamelijke reflectie op gang wordt gebracht het gesloten denksysteem doorbroken kan worden en er frisse informatie ontstaat die iemand verder brengt.

1.Thema beschrijven

Elk moment in je leven zijn er drie of vier thema’s die (op de achtergrond) spelen. Vaak rondom relaties, wonen, gezondheid, werk of geld. Door een thema te kiezen ontstaat er materiaal om mee te werken. Begin vragen om een thema te kiezen kunnen zijn; “Wat leeft er op dit moment?” of ” Wat is nu belangrijk?”. Door te werken met wat er in dit moment speelt is een thema levendig en actueel. Deze stap bestaat uit het in kaart brengen van het mentale verhaal. Het mentale verhaal over iets is meestal een gesloten systeem. Dit betekent dat het in rondjes draait en je niet verder brengt. Door het in kaart brengen van het verhaal bouwt zich een bijbehorend gevoel in het lichaam op. Dit noem je in het focussen de “felt sense”.

Deze stap bestaat uit het oefenen met luisteren, spiegelen en samenvatten zonder zelf iets in te brengen. Dat is een zuivere vorm van luisteren, waarbij iemand zich volledig gehoord en gezien voelt. Er wordt niet doorgevraagd, suggesties gegeven of gecoached waardoor iemand in zijn of haar eigen kracht komt.

Alleen deze stap beheersen maakt een groot verschil.

Luisteren & samenvatten

2.Lijfelijke gevoel

Elk situatie of thema heeft een lijfelijk gevoel ergens aan de voorkant in het lichaam tussen je keel en je buik. Het lijfelijke gevoel heeft altijd een betekenis in zich die je nog niet kent. Drie minuten aandacht voor deze sensatie brengt wezenlijk inzicht.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van deze subtiele sensaties. Er wordt overheen gekeken. Deze sensaties bewust ervaren is voelen. Iedereen kan dit. Een bijkomende effect is dat wanneer je aandacht geeft aan dit gebied in je lichaam er ontpanning ontstaat. 

Het lijfelijke gevoel bevat informatie over het hele thema in diverse tijdslijnen. Dit is de schatkist van het lichaam en brengt nieuwe informatie in het bewustzijn. Het is wonderlijk hoeveel het lichaam weet.

Het lichaam is altijd op zoek naar zijn oorspronkelijke vrije staat en een onprettige sensatie is een teken dat het lichaam weet dat er iets niet goed loopt. Door hier aandacht aan te geven beweegt het lichaam uit zichzelf naar harmonie en ontspanning.

Deze stap bestaat uit het gericht vragen naar het gevoel in het lichaam en een houding scheppen om daar een paar minuten te verblijven. In deze cursus leer je wanneer je deze stap kan maken in een gesprek en je ervaart zelf wat de effecten zijn.

Hallo, wat gebeurt er, spiegelen

3.Vragen stellen

Door bepaalde vragen te stellen maak je een situatie helder. De vragen worden aan het lijfelijke gevoel gesteld. Dit klinkt raar, maar het lichaam kan antwoord geven op bepaalde vragen zoals; heeft het iets nodig? hoe kan er meer frisse lucht bijkomen? of hoe zou jij jezelf ervaren als deze blokkade er niet zou zijn?

In deze cursus leer je de juiste vragen te stellen die zichzelf bewezen hebben in coaching.

Door vastgestelde vragen te stellen ontstaan er nieuwe inzichten en gewaarwordingen. Deze gaan meestal samen met gevoelens van ruimte en  opluchting. Dit wordt ook wel een bodily shift genoemd. Wanneer er een bodily shift plaatsvindt ben je wezenlijk veranderd. 

Het hele proces van voelen en inzichten wordt geborgd door de stappen die ik beschrijf zorgvuldig te volgen en af te ronden.

Heeft het iets nodig?

4.Afsluiten 

Bij het focussen zijn er twee standaard stappen voor het afsluiten en borgen van de ervaring en inzichten. Er gebeurt zoveel tijdens een sessie dat het belangrijk is om het op het einde te kaderen. Is er iets wat je meeneemt uit deze sessie? Deze vraag laat de client zelf bepalen wat belangrijk is. Kun je je lichaam bedanken voor deze informatie? Deze vraag brengt een vriendschappelijke band met het lichaam op gang en verwijst naar de eigen-wijsheid van het lichaam.

Bedank je lichaam

Zes dagdelen LichaamFocussen

Maak gebruik van de intelligentie van het lichaam en laat het hulpverleningstraject op een natuurlijke manier ontstaan.

LichaamFocussen 2019
Dinsdagavond van 19.00 – 21.30; 10 en 24 september, 8 en 22 oktober, 5 en 19 november

Vrijdagmorgen van 9.30 – 12.00; 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november

 in Amsterdam

 

+ werkboek.

Kosten 250 euro

Check jouw loopbaanbudget bij je werkgever en krijg dit vergoed.

N

Maak van je werk een speelveld

N

Meer ontspanning dus minder stress

N

Druk jezelf natuurlijk uit

N

Werk met plezier

Ben je geïnteresseerd in LichaamFocussen of wil je met mij in gesprek?

Bel me op 0651912693 of stuur me een bericht.

13 + 7 =

Share This