Of een client nu beelden ziet, stemmen hoort, ontevreden is of wat dan ook ervaart het is waar. Door dit als uitgangspunt te nemen kun je in stilte luisteren. Mijn ervaring is dat de hulpverlening ontstaat in de wereld van de client. Ik kan wel iets willen oplossen, maar meestal zijn dat mijn projecties op het verhaal. De client heeft meestal alleen de behoefte om gehoord en gezien te worden. Pas wanneer hij of zij zich volledig gehoord en gezien voelt is er een suggestie van de hulpverlener welkom. Deze manier van hulpverlenen kost tijd. Vandaar versnellen door te vertragen.

Voorbeeld1.
Van de week kwam er een client van een eigen woning met het verhaal er niet meer te willen wonen, omdat de buren hem pesten en zijn berichten kunnen lezen. Hij was enorm gefrustreerd, omdat niemand zijn verhaal wilde geloven. Zelf had ik ook mijn twijfels, maar door te werken met het idee; wat iemand ervaart is waar kon ik met hem mee denken. Ik kon het hem ook letterlijk zeggen; het maakt me niet uit of het waar of niet waar is, jij ervaart het dus is het waar. Hoewel het niet helemaal bevredigend was hebben we samen gezocht naar een andere tijdelijke woonplek waar hij nu tot rust komt.

Voorbeeld 2.
Een andere bewoner ruimt haar kamer niet op, omdat ze veel pijn in haar lichaam heeft en niet kan bukken. Ik zie haar de hele dag vitaal over de afdeling lopen en twijfel aan haar reden. Toch ga ik mee in haar verhaal en doe ik de dingen op de vloer en zij de dingen waarbij ze niet hoeft te bukken.

Voorbeeld 3.
Een andere client slaapt op andere kamers bij andere clienten. Hij heeft een grote mooie kamer. Ik heb hem de voorwaarde gegeven om op zijn eigen kamer te slapen. Dat doet hij niet. Tegelijk geeft hij geen inzicht in zijn belevingswereld rondom dit gedrag. Ik heb allerlei aannames zoals dat misschien bang is voor een criminele afrekening of andere angsten heeft, maar zijn waarheid ken ik niet. Voor dit gedrag of probleem heb ik dan ook nog geen oplossing. Ik blijf echter nieuwsgierig wat hem drijft zo te leven. 

Zo zijn er talloze voorbeelden waarin ik mijn eigen twijfel opzij zet en vanuit de wereld van de client het contact op zoek.